Sky Lodge

Sky Lodge

Set atop of an elevated urban plateau, the new penthouse apartment is developed within an existing apartment building in Guatemala City.  The new design is guided by two principal concerns:  the clear distinction of public and private rooms, and the careful choreography of spaces that culminate in views of the surrounding landscape. As such the design is developed with a public wing for entertaining and a private enclave for the family. The public rooms, flanked by a large, landscaped terrace, face south culminating in views of the Agua Volcano in the distance. The private bedrooms, situated towards the north, are arranged around a central, sky-lit library that serves to bring natural light to the center of the house as well as provide a space of circulation and gathering for the family.

— Location

Cayala, Guatemala City, Guatemala

— Status

Built

— Area

5,000 sq. ft. interior

5,000 sq. ft. exterior

Mangiacane

Mangiacane

Located on a narrow, urban, lot in Guatemala City, the Mangiacane house is designed to frame views of the majestic Guatemalan landscape.  The lot is located alongside a steep and heavily forested, gorge that creates a green foreground to the Volcanoes in the distance. As such, the project is developed with stacked loggias facing south-west in the direction of the expansive views.  These outdoor rooms both frame the landscape beyond and extend the interior living spaces, multiplying the experience well beyond the perimeter of the building’s footprint.

A large staircase is set at the center of the plan.  This vertical circulation element serves as a light-well for the darkest moments of the house creating a dramatic vertical axis that functions as a counterpoint to the loggias and the adjacent rooms.

— Location

Cayala, Guatemala City, Guatemala

— Status

Built

— Area

6,000 sq. ft.

Fellig House

Fellig House

The project involved the remodeling of an existing 1950s duplex located in Coral Gables, Florida. Purchased by a single family, the owners wanted to transform the existing compartmentalized structure into an open plan capable of meeting the needs of their growing family. To this end, the design reconfigures the existing building, capitalizing on the long-span truss system to open-up the upper floor and create a new living/dining space. This room, flanked on one side by terraces that open to the garden and on the other by secondary program including a kitchen and bathroom, becomes the most important space of the new house.

— Location

— Status

— Area

Coconut Grove House

Coconut Grove House

The project includes the restoration and addition of an existing Florida modern house located on a bay front lot in Coconut Grove, Florida.

Built in 1955, the original house was composed of a two-storey volume set perpendicular to Biscayne Bay, with an attached one-storey wing, entry and detached carport pressed toward the street to define an irregularly-shaped interior courtyard. The main living spaces were located at ground level with bedrooms and an office on the second floor.

The new design reverses the existing sequence of spaces, placing the private rooms (i.e. bedrooms) at the ground level and relocating the principal stair to the front entry loggia. The stair culminates in the main living room with a carefully choreographed view of Biscayne Bay. This view, previously seen from a private corridor leading to the bedrooms, is now enjoyed as an integral part of the primary rooms of the house. A new exterior stair, adjacent to the second floor terrace, celebrates the seamless connection between indoor and outdoor living and descends to a keystone-clad pool deck that physically terminates at the water’s edge.

— Location

— Status

— Area

Stirling Residence

Stirling Residence

The Stirling residence sits at the center of a large lot in Davie, Florida. The house is designed as a series of pavilions that define an outdoor courtyard and reflecting pool. The main pavilion houses the primary living spaces, while the secondary structures accommodate a master bedroom and guest bedroom wing.   The outdoor courtyard provides a framed view of the owner’s woodshop and the lush landscape in the distance.

— Location
Davie, Florida

— Status
Completed September 2015

— Area

Domino Park

Domino Park

 Maximo Gomez Park (Domino Park) is one of the most important urban spaces in the City of Miami. It serves as a social center for Little Havana, where locals gather in large groups to converse and play dominoes. The space is also frequented bye thousands of tourists each year as part of their cultural tours of Little Havana.

The primary use of the space is the playing of dominoes. While the existing stand of trees provides some shade, a variety of structures have been erected to protect players from frequent rains, allowing them to play year round. The current structures are arranged in an ad-hoc manner that divides the space into a series of disconnected experiences.

The new design proposes an open-air, hypostyle hall that accommodates the existing landscape while providing a large, covered, public room that celebrates the daily spectacle of urban life.

— Location
Miami

— Status
Completed September 2015

— Area

Sela Square

Sela Square

Vibrant neighborhoods rely on a rich offering of public amenities that support diverse urban experiences. Public spaces, including parks and plazas, are particularly important urban rooms that provide opportunities for individuals to gather collectively, creating a sense of community.

The project proposes a new dog park for a burgeoning community just north of Miami’s Design District. The street edge is lined with a thin, pink, metal building that houses both a small café and public bathrooms. A large passage at the center of the building (modeled on the covered space of the traditional dog-trot typology) provides a covered entry as well as a space of gathering. At the center of the parcel is the dog park, developed with a secured edge composed of fixed seating and landscape. The spaces surrounding the dog park are flexible and meant to be used for a variety of activities including temporary food festivals, art exhibitions, movie nights, etc. The overall project is defined by a pink, metal, screen wall that serves to define a new, public, outdoor room for the city.

— Location
7324 NW Miami Court, Miami, FL

— Status
Completed September 2015

— Areas
2,200.00 sq.ft.

Alam Residence

Alam Residence

— Location

— Status

— Area

Cape Dutch House

Cape Dutch House

The Cape Dutch Village was one of a number of villages planned for the City of Coral Gables by developer George Merrick in the 1920s to add diversity to its predominantly Mediterranean homes. The assemblage of houses was designed by Marion Sims Wyeth and constructed by the American Building Corporation just prior to the hurricane of 1926. The Village was patterned on the early farm houses of the Dutch colonists who settled in Cape Town, South Africa in the seventeenth century. Four of the houses are clustered in a walled compound bounded by Maya Avenue on the east; and the fifth is a freestanding structure located on the corner of Maya Avenue and Le Jeune Road.

The project involved the complete restoration of the historic house and included the design of a stoep- an elevated covered terrace, originally proposed along the rear façade of the house but never built, as well as the design of a new garden and outbuildings.

— Location

— Status

— Area

Kerwood Residence

Kerwood Residence

The addition to an existing 1960s residence in Coral Gables explores the theme of living in the tropics and seeks to blur the seams between interior and exterior. The new south-facing porch is constructed with exposed concrete paneling, deep overhangs, and teak screen doors that allow the owners to manipulate the qualities of light within the space. The porch provides much needed shade for the interior while extending the existing rooms (both physically and visually) towards the garden.

A system of stepped terraces and landscaped planters provides a transition from the house to the new pool and garden; while a thin reflecting pond, set at the seam of the existing residence and the new addition, provides a choreographed moment for the collection of rain that frequently falls from the deep overhangs during the wet season.

Concrete and wood are explored in a variety of forms and textures to produce a palette that weathers gracefully over time, integrating itself to the lush, tropical landscape beyond.

— Location
Coral Gables, FL

— Status
Completed April 2016

— Area