Coconut Grove House

The project includes the restoration and addition of an existing Florida modern house located on a bay front lot in Coconut Grove, Florida.

Built in 1955, the original house was composed of a two-storey volume set perpendicular to Biscayne Bay, with an attached one-storey wing, entry and detached carport pressed toward the street to define an irregularly-shaped interior courtyard. The main living spaces were located at ground level with bedrooms and an office on the second floor.

The new design reverses the existing sequence of spaces, placing the private rooms (i.e. bedrooms) at the ground level and relocating the principal stair to the front entry loggia. The stair culminates in the main living room with a carefully choreographed view of Biscayne Bay. This view, previously seen from a private corridor leading to the bedrooms, is now enjoyed as an integral part of the primary rooms of the house. A new exterior stair, adjacent to the second floor terrace, celebrates the seamless connection between indoor and outdoor living and descends to a keystone-clad pool deck that physically terminates at the water’s edge.

— Location

— Status

— Area