Kerwood Residence

The addition to an existing 1960s residence in Coral Gables explores the theme of living in the tropics and seeks to blur the seams between interior and exterior. The new south-facing porch is constructed with exposed concrete paneling, deep overhangs, and teak screen doors that allow the owners to manipulate the qualities of light within the space. The porch provides much needed shade for the interior while extending the existing rooms (both physically and visually) towards the garden.

A system of stepped terraces and landscaped planters provides a transition from the house to the new pool and garden; while a thin reflecting pond, set at the seam of the existing residence and the new addition, provides a choreographed moment for the collection of rain that frequently falls from the deep overhangs during the wet season.

Concrete and wood are explored in a variety of forms and textures to produce a palette that weathers gracefully over time, integrating itself to the lush, tropical landscape beyond.

— Location
Coral Gables, FL

— Status
Completed April 2016

— Area