Mangiacane

Located on a narrow, urban, lot in Guatemala City, the Mangiacane house is designed to frame views of the majestic Guatemalan landscape.  The lot is located alongside a steep and heavily forested, gorge that creates a green foreground to the Volcanoes in the distance. As such, the project is developed with stacked loggias facing south-west in the direction of the expansive views.  These outdoor rooms both frame the landscape beyond and extend the interior living spaces, multiplying the experience well beyond the perimeter of the building’s footprint.

A large staircase is set at the center of the plan.  This vertical circulation element serves as a light-well for the darkest moments of the house creating a dramatic vertical axis that functions as a counterpoint to the loggias and the adjacent rooms.

— Location

Cayala, Guatemala City, Guatemala

— Status

Built

— Area

6,000 sq. ft.